Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Δώστε όνομα στην αποστολή


Ο αστροναύτης της ESA Ανδρέας Μόγκενσεν θα επιχειρήσει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το επόμενο έτος. Εκπαιδεύεται ως μηχανικός πτήσης του διαστημικού σκάφους Soyuz που θα πετάξει στα 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, ωστόσο η αποστολή του δεν έχει ακόμα όνομα. 
Ο Ανδρέας σας ζητά να είστε δημιουργικοί και να υποβάλετε ένα όνομα για τη 10-ήμερη πτήση του στο διάστημα.
Υπάρχουν μερικοί κανόνες, αλλά εφόσον η πρότασή σας είναι σύντομη και δεν προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα θα είναι κατάλληλη για υποψήφια. Ωστόσο ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός μόνο για τους κατοίκους των κρατών μελών της ESA.
Κάντε κλικ στον σύνδεσμο για να διαβάσετε όλες τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού και για να μας στείλετε την ιδέα σας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκευθείτε το ελληνικό site της ESA:

Εσείς ρωτάτε, ο αστροναύτης σας απαντά.


Ο αστροναύτης της ESA Αλεξάντερ Γκερστ είναι πανέτοιμος για την αποστολή του Blue Dot στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Μάιο. Οι συνταξιδιώτες του, Ριντ Γουάζμαν και Μαξίμ Σουράγιεφ, θα παραστούν σε μια συνέντευξη τύπου την Τρίτη 18 Μαρτίου και η ESA σας προσκαλεί να κάνετε ερωτήσεις μέσω του Twitter.
Η ESA σας δίνει την ευκαιρία να ρωτήσετε τους αστροναύτες μια ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μέσω του Twitter. Μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις σας για οποιοδήποτε θέμα στα αγγλικά. Οι καλύτερες ερωτήσεις θα τεθούν στην συνέντευξη τύπου την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά από την τηλεόραση της NASA στις 20:00-22:00 ώρα Ελλάδος (18:00–19:00 GMT) στις 18 Μαρτίου.
Κάντε post τις ερωτήσεις σας στο @ESA χρησιμοποιώντας το hashtag #bluedot. Η προθεσμία παράδοσης των ερωτήσεων είναι στις 14:00 ώρα Ελλάδος (12:00 GMT) στις 17 Μαρτίου.
Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκευθείτε το ελληνικό site της ESA:


Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Οι μαθητές εξερευνούν τα μυστικά του Κρόνου μέσα από το διαγωνισμό του Cassini



Η διαστημική αποστολή Cassini Huygens της ESA έχει κάνει σημαντικές και εντυπωσιακές ανακαλύψεις από τότε που έφτασε στο σύστημα του Κρόνου πριν από 10 χρόνια. Οι επιστημονικοί στόχοι της αποστολής – ο πλανήτης, οι δορυφόροι του και οι δακτύλιοί του – αποτελούν την έμπνευση του διεθνούς μαθητικού διαγωνισμού “Cassini Scientist for a Day” που δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να παρουσιάσουν τις ιδέες τους για το ποιόν από τους τρεις επιστημονικούς στόχους της αποστολής θα πρότειναν να μελετηθεί και γιατί ενόσω το διαστημόπλοιο Cassini συνεχίζει την περιήγησή του γύρω από τον μεγαλειώδη πλανήτη.
Οι μαθητές καλούνται να υποβάλουν μια έκθεση 500 λέξεων στην οποία θα διατυπώνουν την άποψή τους και θα επιχειρηματολογούν για το ποιος πρέπει να είναι ο επόμενος στόχος της αποστολής και γιατί. Η έκθεση θα υποβληθεί στην ελληνική ομάδα που συνεργάζεται με την αποστολή Cassini. Οι καλύτερες εργασίες κάθε χώρας θα βραβευτούν από την ESA και θα δημοσιευτούν στο website της. Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες θα βραβευτούν σε ειδική εκδήλωση.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Όποιος μαθητής του Ζαννείου θέλει να δηλώσει συμμετοχή, να επικοινωνήσει με τον κ. Τσαντίλα.