Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

KIC 8462852 - WTF?

Dyson Swarm
Στις 17 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά Αστρονομίας και Αστροφυσικής, το Monthly Notices of the Royal  Astronomical Society, ένα άρθρο με τίτλο: KIC 8462852 – Where’s the flux? (http://arxiv.org/pdf/1509.03622v1.pdf). Στο άρθρο αυτό μελετάται η περίεργη καμπύλη φωτός του άστρου KIC 8462852 (https://en.wikipedia.org/wiki/KIC_8462852) όπως καταγράφηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Πριν τη δημοσίευση του άρθρου, η επιστημονική κοινότητα είχε ήδη αρχίσει να ασχολείται με το περίεργο αυτό (και μέχρι στιγμής μοναδικό) φαινόμενο.
Αρκετές ερμηνείες προτάθηκαν. Το φως του αστέρα θα μπορούσε να σκιάζεται από την ύπαρξη μεγάλου σμήνους κομητών που υπό την επήρεια ενός σχετικά κοντινού καφέ νάνου ξέφυγαν από το νέφος του Oort του αστρικού τους συστήματος και κινούνται σε ελλειπτικές τροχιές γύρω από το κεντρικό αστέρι.  Σύμφωνα με άλλες θεωρίες, η περίεργη μεταβολή στη λαμπρότητα του αστέρα μπορεί να οφείλεται σε σκοτεινό συνοδό αστέρα, ζώνη αστεροειδών, γιγαντιαίους πλανήτες με συστήματα δακτυλίων, πρωτοπλανητικό δίσκο γύρω από τον αστέρα κλπ. Καμία όμως από τις παραπάνω ερμηνείες δεν φαίνεται να υποστηρίζεται απόλυτα από τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Η πιο εντυπωσιακή όμως θεωρία παρουσιάστηκε στο άρθρο «THE G SEARCH FOR EXTRATERRESTRIAL CIVILIZATIONS WITH LARGE ENERGY SUPPLIES. IV. THE SIGNATURES AND INFORMATION CONTENT OF TRANSITING MEGASTRUCTURES» (http://arxiv.org/pdf/1510.04606v1.pdf).
Dyson Sphere
Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζεται η πιθανότητα οι μεταβολές στην λαμπρότητα του αστέρα να οφείλονται σε γιγαντιαίες κατασκευές (megastructures) ενός εξωγήινου πολιτισμού που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το αστέρι με σκοπό να συγκεντρώνουν όση περισσότερη ενέργεια γίνεται ώστε να καλύπτουν την αυξημένη ανάγκη για ενέργεια. Τέτοιες κατασκευές θα μπορούσε να είναι μία Dyson Sphere ή ένα Dyson Swarm.

Kardashev Scale
Μία ενδιαφέρουσα κατάταξη για τους τεχνολογικά ανεπτυγμένους πολιτισμούς, είναι η κλίμακα Kardashev. Η κλίμακα αυτή χωρίζει τους πολιτισμούς σε 3 τύπους ανάλογα με την ποσότητα ενέργειας που είναι ικανοί να δεσμεύουν και να αξιοποιούν:
Τύπος Ι. Ο πολιτισμός αυτός αξιοποιεί όλους τους ενεργειακούς πόρους του πλανήτη του.
Τύπος ΙΙ. Ο πολιτισμός αυτός αξιοποιεί όλους τους ενεργειακούς πόρους του αστέρα του.
Τύπος ΙΙΙ. Ο πολιτισμός αυτός αξιοποιεί όλους τους ενεργειακούς πόρους του γαλαξία του.
Kardashev Scale projection for Human Civilization
Έτσι, αν οι μεταβολές της ακτινοβολίας του αστέρα KIC 8462852 οφείλονται σε κάτι τέτοιο, αυτό σημαίνει ότι στους πλανήτες αυτού του συστήματος κατοικεί (ή κατοικούσε) ένας πολιτισμός τύπου ΙΙ. 
Εχθές ανακοινώθηκε από τους επιστήμονες του SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) ότι ξεκινούν ένα πρόγραμμα εντατικής παρακολούθησης του συγκεκριμένου αστρικού συστήματος για την ανίχνευση πιθανών ραδιοσημάτων. Βέβαια, στην επίσημη ανακοίνωση τονίζεται ότι η πρόσφατη ιστορία μας έχει διδάξει να μην ενθουσιαζόμαστε εύκολα, και ότι δεν θεωρούν ότι υπάρχουν ουσιαστικές πιθανότητες να βρουν κάτι. Όμως ποιος ξέρει; 
Ακόμα και αν φαντάζει ως προϊόν επιστημονικής φαντασίας, είναι παρόλα αυτά εξαιρετικά γοητευτικό να το αναλογίζεται κανείς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου