Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016

Soyuz, ένα low-tech τεχνολογικό θαύμα;


Διαστημόπλοιο Soyuz. Η πρώτη του πτήση ήταν το Νοέμβριο του 1966. Μετά από 50 χρόνια ανεβοκατεβάζει με απόλυτη ασφάλεια αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και ενώ τα αμερικανικά Space Shuttles έχουν διακόψει τις πτήσεις τους μετά από σειρά τραγικών ατυχημάτων.
Σήμερα, προσγειώθηκε για πολλοστή φορά στις στέπες του Καζακστάν επιστρέφοντας στη Γη το πλήρωμα της Expedition 47 από τον ISS αποτελούμενο από τους Yuri Malenchenko, Timothy Peake και Timothy Kopra.


Κατά την προσγείωσή του το Soyuz τούμπαρε με το πλάι, κάτι  που δεν ανησύχησε όμως κανέναν (εκτός ίσως από τους αστροναύτες που ήταν μέσα) αφού 3-4 χειροδύναμοι ρώσοι ακολουθώντας κάθε επιστημονικό πρωτόκολλο (;) το κύλησαν με τα χεράκια τους μέχρι να έρθει σε σημείο που να τους βολεύει ώστε να μπορέσουν να τους ξεσφηνώσουν από μέσα. Στη συνέχεια, κουβάλησαν έναν-έναν τους αστροναύτες σε κάτι καρεκλίτσες παραλίας όπου τους έκαναν τις πρώτες εξετάσεις για να δουν αν όλοι ήταν καλά. Με εξαίρεση το Ρώσο που φαινόταν να βαριέται αφόρητα (ίσως και λόγω του γεγονότος ότι ήταν η 6η του αποστολή), οι άλλοι δύο έδειχναν κάποιο ενθουσιασμό που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί εύκολα αν κάποιος έβλεπε το καψαλισμένο Soyuz εκεί δίπλα.

Και όμως. Σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που έχουμε για τα αποστειρωμένα διαστημόπλοια μέσα στα πολύπλοκα εργαστήρια και τις υπερσύγχρονες αίθουσες ελέγχου, εκεί βρισκόταν το καρβουνιασμένο Soyuz, σε ένα χωράφι στη μέση του πουθενά, έχοντας φέρει από το διάστημα με απόλυτη ασφάλεια 3 ανθρώπους. Δίπλα του πόζαρε μια ετερόκλητη παρέα ρώσων (επιστημόνων; τεχνικών; αγροτών;) που έκανε την όλη σκηνή ακόμα πιο σουρεαλιστική.

Για μένα, ΑΥΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ είναι η εικόνα της κατάκτησης του διαστήματος.

2 σχόλια:

 1. Σωτήρη, συγχαρητήρια για την όλη σου "δράση"! Έχεις δεί τα νέα για τον διαγωνισμό Cansat? https://el-gr.facebook.com/cansatgr/
  Ελπίζω να σκοπεύετε να συμμετέχετε.
  Φιλικά,
  Βασίλης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστώ Βασίλη!
  Ναι, φέτος συμμετέχουμε για πρώτη φορά και στο CanSat και είμαστε ενθουσιασμένοι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή