Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Καλημέρα Philae!

Μετά από επτά μήνες χειμερίας νάρκης στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, το όχημα εδάφους Philae της Rosetta ξύπνησε και άρχισε να μας στέλνει πακέτα δεδομένων!
Τα σήματα ελήφθησαν από το  European Space Operations Centre της ESA στο Darmstadt, στις 22:28 CEST στις 13 Ιουνίου. Περισσότερα από 300 πακέτα δεδομένων έχουν ήδη αναλυθεί από τους επιστήμονες.
«Η Philae είναι πολύ καλά: Έχει θερμοκρασία λειτουργίας -35 C και 24 Watts διαθέσιμα,» εξηγεί ο Δρ. Stephan Ulamec (DLR Philae Project Manager). «Είναι απόλυτα έτοιμη για τις εργασίες της».
Από την ανάλυση των πρώτων δεδομένων μάλιστα έγινε σαφές ότι η Philae είχε «ξυπνήσει» νωρίτερα, αλλά λόγω της θέσης των δύο διαστημοσυσκευών δεν ήταν δυνατών να επικοινωνήσει.
Τώρα οι επιστήμονες της ESA περιμένουν την επόμενη επαφή. Υπάρχουν ακόμα περισσότερα από 8000 πακέτα στη μνήμη της Philae που εκτός των άλλων θα ρίξουν φως στο τι συνέβη στη διαστημοσυσκευή στο προηγούμενο διάστημα.
Τα όργανα της Philae «έσβησαν» στις 15 Νοεμβρίου 2014, στις 01:15 CET, αφού αρχικά λειτούργησε για περίπου 60 ώρες. Αυτό συνέβη διότι η προσεδάφισή της στην επιφάνεια του κομήτη την έφερε ανάμεσα σε σχετικά υψηλούς βράχους σε τέτοια θέση ώστε να μην έχει άμεση πρόσβαση στο ηλιακό φως. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να επαναφορτίσει τις μπαταρίες της με τη χρήση των ηλιακών συσσωρευτών της. Σε προσωπική μας συνομιλία στις 16 Ιανουαρίου 2015, ο Matt Taylor (Project Scientist of the Rosetta mission) μου είχε αναφέρει την εκτίμησή του ότι η Philae θα επαναλειτουργήσει. Καθώς ο κομήτης θα πλησίαζε στον ήλιο, το ηλιακό φως θα γινόταν αρκετό ώστε να επαναφορτιστούν οι μπαταρίες της. Φαίνεται ότι τελικά δεν έπεσε έξω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου