Κυριακή, 4 Αυγούστου 2013

...one giant leap for robotkind

Το ρομπότ Kirobo σε δοκιμές μηδενικής βαρύτητας.
Credit: Kibo Robot Project
Ένα μικρό ομιλών ρομπότ με ύψος μόλις 34 εκ. επιβαίνει στο Ιαπωνικό διαστημόπλοιο που εκτοξεύτηκε το Σάββατο, 3 Αυγούστου.
Η Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) εκτόξευσε το ανθρωποειδές ρομπότ Kirobo robot astronaut” σε τροχιά από το Tanegashima Space Center στη νότια Ιαπωνία μαζί με 3.5 τόνους εφοδίων και εξοπλισμού για το εξαμελές πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Για το σκοπό αυτό 
χρησιμοποιήθηκε το μη επανδρωμένο φορτηγό σκάφος HTV-4 (Kounotori 4) που εκτοξεύτηκε με τη βοήθεια πυραύλου H-2B στις 19:48 GMT. Το HTV-4 θα φτάσει στο σταθμό στις 9 Αυγούστου.
Ο Kirobo έχει σχεδιαστεί για να κρατάει παρέα στους αστροναύτες σε μακριά ταξίδια. Μαζί με το ζευγάρι του, την Mirata, είναι μέρος του Kibo Robot Project για τη μελέτη της τεχνολογίας διεπαφής ανθρώπου-robot.
Το HTV-4 εκτοξεύεται με τη βοήθεια ενός πυραύλου H-2B
από το Tanegashima Space Center.
Credit: NASA TV/JAXA

Kibo, σημαίνει «ελπίδα» στα ιαπωνικά. Το όνομα του Kirobo προκύπτει από την ένωση των λέξεων “Kibo” και “robot”. Και τα δύο robot είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία αναγνώρισης φωνής και προσώπου καθώς επίσης και με κάμερα, αναγνώριση αισθημάτων και επεξεργαστή φυσικής γλώσσας.
Οι Toyota Motor Corp., Robo Garage και Dentsu Inc. είναι χορηγοί στο Kibo Robot Project.
Το δικό μου Toyota πάντως δεν έχει τέτοιο εξοπλισμό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου