Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ελληνικοί μαθητικοί δορυφόροι!

Credit: ESA
Ο διαγωνισμός CANSAT διοργανώνεται από την ESA (European Space Agency) και αφορά μαθητές Λυκείου. Στόχος είναι η κατασκευή ενός μίνι δορυφόρου που να μπορεί να χωρέσει σε ένα κουτί αναψυκτικού 300 ml και να μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιο ή κάποια επιστημονικά πειράματα και μετρήσεις που καθορίζονται από την κάθε ομάδα. Οι ομάδες που επιλέγονται έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύσουν τον δορυφόρο τους σε χαμηλό ύψος και να συλλέξουν τις μετρήσεις σε διαστημικό κέντρο της Νορβηγίας, 1-5 Ιουνίου.
Φέτος, ανάμεσα στις εννέα ομάδες που επιλέχτηκαν, βρίσκονται και δύο ελληνικά σχολεία: το 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης και το Λύκειο Βιάννου Ηρακλείου. Για το λύκειο της Μυτιλήννης μάλιστα είναι η 3η συνεχόμενη φορά που προκρίνεται!
Μπράβο στα παιδιά και πάντα τέτοια!!!

Περισσότερα στα http://www.esa.int/Education/CanSat
και http://www.cansat.eu/2014-teams

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ξύπνα Ροζέττα!

Οι Ελεγκτές Αποστολής ζητωκραυγάζουν
για το πρώτο σήμα από τη Rosetta (Credit: ESA)

    Στις 20 Ιανουαρίου, οι επιστήμονες της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) στο Darmstadt της Γερμανίας είχαν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν. Το διαστημόπλοιο Rosetta ξύπνησε όπως ήταν προγραμματισμένο μετά από 31 μήνες «χειμερίας νάρκης» και έστειλε το πρώτο του σήμα από απόσταση 807.000.000 km από τη Γη. Τον Αύγουστο του 2014 πρόκειται να συναντηθεί με τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko. Η Rosetta θα γίνει το πρώτο διαστημόπλοιο που θα συναντήσει κομήτη, που θα προσεδαφιστεί σε αυτόν (!) και θα τον ακολουθήσει στο ταξίδι του γύρω από τον Ήλιο.
Το σήμα από τη Rosetta (Credit: ESA)

















Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Ποιός ξέχασε ένα ντόνατ στον Άρη;

Credit: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.
Πριν λίγες μέρες, οι επιστήμονες της NASA που εργάζονται στο πρόγραμμα του ρόβερ Opportunity που κινείται στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη, μελετώντας τις νέες φωτογραφίες του ρόβερ, πρόσεξαν με μεγάλη έκπληξη ότι κάτι εμφανίστηκε  τελείως από το πουθενά, σε ένα σημείο όπου πριν από 12 (αρειανές) ημέρες δεν υπήρχε τίποτα!
Το αντικείμενο έχει σχήμα ζουλιγμένου ντόνατ με έντονο λευκό χρώμα στην περιφέρεια, ενώ το βαθύ κόκκινο χρώμα στο κέντρο του μοιάζει με μαρμελάδα!
Όπως δήλωσαν οι επιστήμονες είναι τελείως μπερδεμένοι, αφού δεν έχουν ακόμα καμιά σίγουρη ερμηνεία.
«Δεν μοιάζει με τίποτα από ότι έχουμε δει», δήλωσε ο επιστημονικός επικεφαλής της ομάδας του Opportunity, Steve Squyres. «Οι μετρήσεις δείχνουν ότι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, θείο και μαγγάνιο, κάτι που δεν έχουμε ξανασυναντήσει. Δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτό και είμαστε τελείως μπερδεμένοι σχετικά με το από πού προήλθε. Αλλά αυτή είναι η ομορφιά αυτής της αποστολής! Ποτέ δεν ξέρεις τι θαύματα μπορεί να σου αποκαλύψει ο Άρης την επόμενη μέρα!»
Οι δύο επικρατέστερες ερμηνείες που έχουν επισήμως δοθεί είναι ότι πρόκειται για θραύσμα από πτώση μετεωρίτη σε κοντινή περιοχή, ή ακόμα ποιο πιθανό ότι πρόκειται για πέτρα που αναποδογυρίστηκε από τις ρόδες του ρόβερ, κάνοντας ένα απρόσμενο δώρο στους επιστήμονες και δίνοντάς τους την ευκαιρία να μελετήσουν τη σύσταση κατώτερου εδαφικού στρώματος χωρίς να χρειαστεί να σκάψουν.
Αυτή τη στιγμή το ρόβερ Opportunity βρίσκεται στο «Murray Ridge» μια περιοχή στο χείλος του κρατήρα «Endeavour» πραγματοποιώντας μελέτες για έκτο Αρειανό χειμώνα.