Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Ποιός ξέχασε ένα ντόνατ στον Άρη;

Credit: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.
Πριν λίγες μέρες, οι επιστήμονες της NASA που εργάζονται στο πρόγραμμα του ρόβερ Opportunity που κινείται στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη, μελετώντας τις νέες φωτογραφίες του ρόβερ, πρόσεξαν με μεγάλη έκπληξη ότι κάτι εμφανίστηκε  τελείως από το πουθενά, σε ένα σημείο όπου πριν από 12 (αρειανές) ημέρες δεν υπήρχε τίποτα!
Το αντικείμενο έχει σχήμα ζουλιγμένου ντόνατ με έντονο λευκό χρώμα στην περιφέρεια, ενώ το βαθύ κόκκινο χρώμα στο κέντρο του μοιάζει με μαρμελάδα!
Όπως δήλωσαν οι επιστήμονες είναι τελείως μπερδεμένοι, αφού δεν έχουν ακόμα καμιά σίγουρη ερμηνεία.
«Δεν μοιάζει με τίποτα από ότι έχουμε δει», δήλωσε ο επιστημονικός επικεφαλής της ομάδας του Opportunity, Steve Squyres. «Οι μετρήσεις δείχνουν ότι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, θείο και μαγγάνιο, κάτι που δεν έχουμε ξανασυναντήσει. Δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτό και είμαστε τελείως μπερδεμένοι σχετικά με το από πού προήλθε. Αλλά αυτή είναι η ομορφιά αυτής της αποστολής! Ποτέ δεν ξέρεις τι θαύματα μπορεί να σου αποκαλύψει ο Άρης την επόμενη μέρα!»
Οι δύο επικρατέστερες ερμηνείες που έχουν επισήμως δοθεί είναι ότι πρόκειται για θραύσμα από πτώση μετεωρίτη σε κοντινή περιοχή, ή ακόμα ποιο πιθανό ότι πρόκειται για πέτρα που αναποδογυρίστηκε από τις ρόδες του ρόβερ, κάνοντας ένα απρόσμενο δώρο στους επιστήμονες και δίνοντάς τους την ευκαιρία να μελετήσουν τη σύσταση κατώτερου εδαφικού στρώματος χωρίς να χρειαστεί να σκάψουν.
Αυτή τη στιγμή το ρόβερ Opportunity βρίσκεται στο «Murray Ridge» μια περιοχή στο χείλος του κρατήρα «Endeavour» πραγματοποιώντας μελέτες για έκτο Αρειανό χειμώνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου