Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

Δεύτερη Γη;

 Πρόσφατα παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science η ανακάλυψη ενός νέου εξωπλανήτη, δηλαδή ενός πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από ένα άλλο άστρο και όχι γύρω από το δικό μας ήλιο. Μέχρι σήμερα έχουμε βρει 1706 επιβεβαιωμένους τέτοιους πλανήτες, και άλλους 2903 που αναμένεται να επιβεβαιωθούν (δες Planet Quest). Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει τον Kepler 186f τόσο ξεχωριστό;
Μα είναι σχεδόν δίδυμος με τη Γη μας!
Ο Kepler 186f έχει μάζα σχεδόν ίση με τη Γη, και η θέση του στο αστρικό του σύστημα είναι τέτοια που τον τοποθετεί στην «κατοικήσιμη ζώνη». Είναι δηλαδή αρκετά κοντά στο αστέρι του ώστε να θερμαίνεται και να μπορεί να έχει νερό σε υγρή μορφή (βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη ζωής όπως την ξέρουμε), αλλά και αρκετά μακριά ώστε να μην καίγεται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ο πλανήτης αυτός  περιστρέφεται γύρω από έναν κόκκινο νάνο αστέρα, τον Kepler 186, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 ετών φωτός από τη Γη (σχετικά κοντά) προς τον αστερισμό του Κύκνου. Το όνομα που του έχει δοθεί είναι ίδιο με του αστέρα του και προέρχεται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler που τον ανακάλυψε (και βέβαια από τον μεγάλο Γερμανό Μαθηματικό και Αστρονόμο Johannes Kepler), ενώ το f δηλώνει ότι έχουν βρεθεί και άλλοι 4 (!) πλανήτες στο ίδιο αστρικό σύστημα. Η θέση του και τα χαρακτηριστικά του μας κάνουν να πιστεύουμε ότι έχει βραχώδη επιφάνεια και νερό σε υγρή μορφή. Σας θυμίζει τίποτα;
Η ανακάλυψη αυτή έχει κινητοποιήσει την επιστημονική κοινότητα, αφού από τους περίπου 40 εξωπλανήτες που είχαν προηγούμενα ανακαλυφθεί σε «κατοικήσιμες ζώνες», αυτός είναι ο μόνος με μέγεθος περίπου ίσο με τη Γη και άρα με μεγάλες πιθανότητες για βραχώδη επιφάνεια.
Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω είναι επιβεβαιωμένες μετρήσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν απόδειξη ύπαρξης ζωής σε άλλο αστρικό σύστημα. Απλώς αυτή τη στιγμή, ο Kepler 186f αποτελεί τον καλύτερο υποψήφιό μας για κάτι τέτοιο!
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το Ινστιτούτο SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) έχει ήδη στρέψει τα ραδιοτηλεσκόπιά του προς τον Kepler 186f. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχει ανιχνευθεί κάποιο ραδιοσήμα που θα αποδείκνυε την ύπαρξη νοήμονος ζωής στον Kepler 186f. Δήλωσαν όμως ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες.

Δείτε περισσότερα εδώ

ΠΗΓΗ: NASA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου