Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015

Εεεε, ποιός άφησε τα φώτα στο σαλόνι αναμμένα;

This image was taken by NASA's Dawn spacecraft of dwarf planet Ceres on Feb. 19 from a distance of nearly 29,000 miles (46,000 kilometers). It shows that the brightest spot on Ceres has a dimmer companion, which apparently lies in the same basin.
Image Credit: 
NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
Το 2007 εκτοξεύτηκε από τη Γη το διαστημόπλοιο Dawn, εξοπλισμένο με ένα νέο, επαναστατικό σύστημα προώθησης με ιόντα. Το 2011 έφτασε στη ζώνη των αστεροειδών όπου και μελέτησε για 14 μήνες τον αστεροειδή Vesta. Κατόπιν συνέχισε το ταξίδι του και στις 6 Μαρτίου 2015 ήταν συνεπές στο ραντεβού του με τον νάνο πλανήτη Ceres. Πρόκειται στην πραγματικότητα για αστεροειδή, τον μεγαλύτερο που υπάρχει.
Οι πρώτες φωτογραφίες ήταν απίστευτες! Όχι μόνο είδαμε για πρώτη φορά λεπτομέρειες από την επιφάνεια του μεγαλύτερου αστεροειδούς, αλλά υπήρχε και μια έκπληξη: το λεγόμενο "Ceres bright spot". Ένα πολύ έντονο φωτεινό σημείο στο κέντρο ενός κρατήρα. Πολύ σύντομα, με τη βοήθεια νεών φωτογραφιών αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για δύο φωτεινά σημεία, το ένα πολύ κοντά στο άλλο.
Λόγω της μεγάλης εκκεντρότητας της ελλειπτικής τροχιάς του Dawn, από τότε δεν είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε καινούργιες φωτογραφίες. Το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου όμως, το διαστημόπλοιο επιστρέφει προς το νάνο πλανήτη για πιο κοντινές τροχιές. Με δεδομένη τη θέση του ήλιου, οι αρχικές φωτογραφίες θα μοιάζουν με μισοφέγγαρo (crescent), οπότε το μεγαλύτερο μέρος θα είναι σκοτεινό. Έτσι για να μεγαλώνει η αγωνία...
Άραγε οι νέες φωτογραφίες θα ρίξουν φως στο μυστήριο του Ceres;
Μείνετε συντονισμένοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου