Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Ένας φτωχός και μόνος πλανήτης...


Artist's conception of PSO J318.5-22. (Credit: MPIA/V. Ch. Quetz)

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε έναν εξωτικό πλανήτη που δεν περιστρέφεται γύρω από κανένα άστρο! Αυτός ο περιπλανώμενος πλανήτης ονομάζεται PSO J318.5-22 και βρίσκεται μόλις 80 έτη φωτός μακριά από τη Γη, ενώ η μάζα του είναι 6 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία. Ο πλανήτης είναι πολύ νεαρός αφού σχηματίστηκε μόλις πριν από 12 εκατομμύρια χρόνια, ένα βρέφος στην αστρική κλίμακα. Ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Haleakala στο Maui της Χαβάης.
Αυτό που κάνει πολύ σπουδαία την ανακάλυψη είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά μπορεί να μελετηθεί ένα πλανητικό αντικείμενο εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος, χωρίς να επισκιάζεται από το φως του αστέρα τον οποίο συνοδεύει. Σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις οι εξωπλανήτες που έχουμε εντοπίσει, περιφέρονται γύρω από αστέρες, των οποίων η λαμπρότητα μας εμποδίζει να τους παρατηρήσουμε άμεσα, αφού το φως τους επισκιάζεται από αυτό των αστέρων. Έτσι, όλα μας τα στοιχεία υποδεικνύουν την παρουσία τους μόνο έμμεσα και όχι άμεσα. Ο  PSO J318.5-22 είναι ο πρώτος πλανήτης που εντοπίστηκε ως μοναδικό θερμικό ίχνος στον ουρανό χωρίς να συνοδεύεται από κανένα αστέρα. Ανακαλύφθηκε στα πλαίσια προγράμματος αναζήτησης «αποτυχημένων αστέρων» που ονομάζονται Καφέ Νάνοι. Πρόκειται για αστέρες πολύ χαμηλής θερμοκρασίας και επομένως πολύ αμυδρούς. Ο συγκεκριμένος πλανήτης θεωρείται ότι κινείται μαζί με μια περίεργη ομάδα αστέρων που ονομάζεται Beta Pictoris moving group και αποτελείται από αστέρες που σχηματίστηκαν την ίδια περίπου εποχή με τον πλανήτη.
Η εργασία για την ανακάλυψη του PSO J318.5-22 δημοσιεύεται στο Astrophysical Journal Letters και μπορείτε να τη διαβάσετε στο http://arxiv.org/abs/1310.0457.

ΠΗΓΗ: www.sciencedaily.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου