Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Ο αστεροειδής που νομίζει ότι είναι κομήτης!



Αυτές οι δύο φωτογραφίες του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble αποκαλύπτουν μία πρωτοφανή περίπτωση αστεροειδή που παρουσιάζει ουρά όπως οι κομήτες, και όχι μόνο μία, αλλά έξι!
Ο αστεροειδής ονομάζεται P/2013 P5 και ανακαλύφθηκε από το  Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS) στη Χαβάη. Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο δεν μπόρεσε να δει λεπτομέρειες αλλά το εντόπισε ως αντικείμενο με παράξενο και ανώμαλο σχήμα. Στη συνέχεια, το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble ανακάλυψε τις πολλαπλές ουρές του στις παραπάνω φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου 2013. Όταν το Hubble ξαναγύρισε τις κάμερές του προς τον αστεροειδή στις 23 Σεπτεμβρίου, η εμφάνισή του είχε αλλάξει τελείως! Φαίνεται ότι ο αστεροειδής περιστρέφεται ανεξέλεγκτα, σκορπίζοντας υλικό τριγύρω στο διάστημα.
Η ερμηνεία που έχει δοθεί είναι ότι η περιστροφή του αστεροειδή επιταχύνθηκε από την πίεση της ηλιακής ακτινοβολίας, ένα φαινόμενο που παίζει βασικό ρόλο στη μελέτη που παρουσιάζεται στο Διδακτορικό μου. Κάτω από την πίεση αυτή, η περιστροφή επιταχύνθηκε τόσο ώστε υλικό από άρχισε να διαφεύγει προς το διάστημα και στη συνέχεια σχημάτισε αυτές τις ουρές που παρατηρούνται στις φωτογραφίες.
Υπολογίζεται ότι το μήκος του P/2013 P5 δεν ξεπερνάει τα 500 μέτρα. Οι παραπάνω φωτογραφίες τραβήχτηκαν με την Wide Field camera 3 του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble. 
Image credit: NASA, ESA, and D. Jewitt (UCLA)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου