Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ISON comet: 30/11/2013, 12.12 UTC


    Στα αριστερά είναι το πιο πρόσφατο gif που δείχνει τη μέχρι τώρα εξέλιξη από τις 27/11/2013 μέχρι τις 29/11/2013. Στα δεξιά είναι η τελευταία σημερινή φωτογραφία από το SOHO LASCO C3 που δείχνει τον ISON να ξανασχηματίζει την ουρά του, αλλά τώρα φαίνεται να είναι πολύ μικρότερος.
Αυτή τη στιγμή έχει μέγεθος 5 (δηλαδή όσο ένα πολύ αμυδρό αστέρι) και η λαμπρότητά του μειώνεται σταθερά. Αν συνεχίσει να εξελίσσεται έτσι, δεν θα είναι ορατός με γυμνό μάτι. Επειδή όμως μας έχει ξαφνιάσει και στο παρελθόν, ας περιμένουμε μερικές μέρες πριν βγάλουμε συμπεράσματα...

    Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος του βραχώδη πυρήνα του, αλλά έχει μείνει ένα σχετικά μικρό κομμάτι. Επιπλέον φαίνεται ότι η σύστασή του διαφέρει σε κάποιο βαθμό από άλλους κομήτες, αφού κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους που τον παρατηρούμε έχει παρουσιάσει πολλές αυξομειώσεις της λαμπρότητάς του, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, επειδή τα υλικά από τα οποία αποτελείται βράζουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Έτσι, καθώς πλησιάζει στον Ήλιο, κάθε φορά κάποιο άλλο υλικό φτάνει σε θερμοκρασία βρασμού και δημιουργεί αύξηση της λαμπρότητάς του μέσω της εξάτμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου