Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ISON comet: 30/11/2013, 12.12 UTC


    Στα αριστερά είναι το πιο πρόσφατο gif που δείχνει τη μέχρι τώρα εξέλιξη από τις 27/11/2013 μέχρι τις 29/11/2013. Στα δεξιά είναι η τελευταία σημερινή φωτογραφία από το SOHO LASCO C3 που δείχνει τον ISON να ξανασχηματίζει την ουρά του, αλλά τώρα φαίνεται να είναι πολύ μικρότερος.
Αυτή τη στιγμή έχει μέγεθος 5 (δηλαδή όσο ένα πολύ αμυδρό αστέρι) και η λαμπρότητά του μειώνεται σταθερά. Αν συνεχίσει να εξελίσσεται έτσι, δεν θα είναι ορατός με γυμνό μάτι. Επειδή όμως μας έχει ξαφνιάσει και στο παρελθόν, ας περιμένουμε μερικές μέρες πριν βγάλουμε συμπεράσματα...

    Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος του βραχώδη πυρήνα του, αλλά έχει μείνει ένα σχετικά μικρό κομμάτι. Επιπλέον φαίνεται ότι η σύστασή του διαφέρει σε κάποιο βαθμό από άλλους κομήτες, αφού κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους που τον παρατηρούμε έχει παρουσιάσει πολλές αυξομειώσεις της λαμπρότητάς του, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, επειδή τα υλικά από τα οποία αποτελείται βράζουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Έτσι, καθώς πλησιάζει στον Ήλιο, κάθε φορά κάποιο άλλο υλικό φτάνει σε θερμοκρασία βρασμού και δημιουργεί αύξηση της λαμπρότητάς του μέσω της εξάτμισης.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ISON comet: 29/11/2013, 14.36 UTC

Credit: NASA/STEREO

Αυτή είναι η τελευταία φωτογραφία που έχει δοθεί στη δημοσιότητα από το COR2 του STEREO (Solar Terrestrial Relations Observatory) και φαίνεται ακόμα ο ISON. Βρίσκεται πάνω αριστερά, κάτω από το γράμμα S. Σε όλες τις επόμενες φωτογραφίες έχει κινηθεί προς τα πάνω και έχει βγει από το πεδίο της κάμερας του διαστημοπλοίου.
Από τα άλλα Ηλιακά Διαστημικά Παρατηρητήρια, το SOHO με τις κάμερες LASCO 2 και LASCO 3 δίνει τις καλύτερες εικόνες, αλλά το site τους είναι σχεδόν μονίμως down. Αν δεν μπορείτε να ανοίξετε το link που έδωσα προηγουμένως, δοκιμάστε και αυτό για μερικά πολύ καλά βίντεο από το SOHO:
http://spaceweather.com

ISON comet: 10.36 UTC



"...κι όμως είμαι ακόμα εδώ..."  Ξύλινα Σπαθιά.

Ο κομήτης ISON συνεχίζει να καταπλήσσει (και να μπερδεύει) την επιστημονική κοινότητα!
Μετά από ένα δύσκολο βράδυ, όλοι τον αποχαιρετήσαμε αφού θεωρήσαμε ότι είχε διαρραγεί και  εξατμιστεί από τις τερατώδεις βαρυτικές δυνάμεις και την απίστευτη θερμότητα του Ήλιου. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα αρχίσαμε πάλι να ψάχνουμε για τις νεότερες εικόνες από τα διαστημόπλοια αφού προς μεγάλη έκπληξη όλων, ο κομήτης εμφανίστηκε από την άλλη μεριά του Ήλιου σαν να μην έτρεχε τίποτα! Αμυδρός στην αρχή, λίγο πιο λαμπρός στη συνέχεια. Οι πρώτες σημερινές εικόνες τον δείχνουν να ΞΑΝΑΦΤΙΑΧΝΕΙ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΟΥ!!!
Τι άλλο μας επιφυλλάσει;
Θα περιμένουμε μερικές μέρες πριν μπορέσουμε να βγάλουμε κάποιο θετικό συμπέρασμα, αλλά και πάλι… κανείς δεν ξέρει!

Μπορείτε να δείτε τα τελευταία βίντεο από τα LASCO 2 και 3 του SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) εδώ:
http://soho.esac.esa.int/hotshots/index.html/



Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ενημέρωση: 00.31

Credit: ESA&NASA/SOHO

Και μια λίγο καλύτερη φωτογραφία από το όργανο LASCO C2, του ηλιακού παρατηρητήριου SOHO.

Ενημέρωση: 12.08



Η παραπάνω φωτογραφία δόθηκε πριν από λίγο από το ηλιακό παρατηρητήριο STEREO. Δείχνει τι συμβαίνει στον Ήλιο στις 11.39.24 ώρα Ελλάδος (21.39.24. UTC).
Κάποιου είδους αντικείμενο φαίνεται ότι βγαίνει από το περιήλιο! Είναι ο ISON ή ότι απέμεινε από αυτόν. Οι επόμενες ώρες θα το δείξουν, αν και φαίνεται πως ότι κι αν είναι δεν έχει συμπαγή πυρήνα. 

Δύσκολα τα πράγματα...


Ο κομήτης ISON φωτογραφημένος από τα SOHO και SDO.
Credit: ESA&NASA/SOHO/SDO
Πέμπτη 28/11/2013, Ώρα 22.42.

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, ο κομήτης ISON μάλλον δεν τα κατάφερε να επιβιώσει από το επικίνδυνο πέρασμά του από το περιήλιο. Μέχρι αυτήν την ώρα, τα ηλιακά παρατηρητήρια SOHO, SDO και STEREO δεν έχουν καταγράψει τίποτα να βγαίνει πίσω από τον Ήλιο όπως αναμενόταν αν ο ISON ολοκλήρωνε την τροχιά του.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Ο αστεροειδής που νομίζει ότι είναι κομήτης!



Αυτές οι δύο φωτογραφίες του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble αποκαλύπτουν μία πρωτοφανή περίπτωση αστεροειδή που παρουσιάζει ουρά όπως οι κομήτες, και όχι μόνο μία, αλλά έξι!
Ο αστεροειδής ονομάζεται P/2013 P5 και ανακαλύφθηκε από το  Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS) στη Χαβάη. Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο δεν μπόρεσε να δει λεπτομέρειες αλλά το εντόπισε ως αντικείμενο με παράξενο και ανώμαλο σχήμα. Στη συνέχεια, το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble ανακάλυψε τις πολλαπλές ουρές του στις παραπάνω φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου 2013. Όταν το Hubble ξαναγύρισε τις κάμερές του προς τον αστεροειδή στις 23 Σεπτεμβρίου, η εμφάνισή του είχε αλλάξει τελείως! Φαίνεται ότι ο αστεροειδής περιστρέφεται ανεξέλεγκτα, σκορπίζοντας υλικό τριγύρω στο διάστημα.
Η ερμηνεία που έχει δοθεί είναι ότι η περιστροφή του αστεροειδή επιταχύνθηκε από την πίεση της ηλιακής ακτινοβολίας, ένα φαινόμενο που παίζει βασικό ρόλο στη μελέτη που παρουσιάζεται στο Διδακτορικό μου. Κάτω από την πίεση αυτή, η περιστροφή επιταχύνθηκε τόσο ώστε υλικό από άρχισε να διαφεύγει προς το διάστημα και στη συνέχεια σχημάτισε αυτές τις ουρές που παρατηρούνται στις φωτογραφίες.
Υπολογίζεται ότι το μήκος του P/2013 P5 δεν ξεπερνάει τα 500 μέτρα. Οι παραπάνω φωτογραφίες τραβήχτηκαν με την Wide Field camera 3 του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble. 
Image credit: NASA, ESA, and D. Jewitt (UCLA)