Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Και οι υποψήφιοι είναι…

Exoplanets, plasma physics and the X-ray Universe are the topics chosen by ESA to be considered for the fourth medium-class mission slot, for launch in 2025. Credits: ATG medialab


Θέλετε να μάθετε τι προγραμματίζει η ESA για τα προσεχή χρόνια σε σχέση με τη Διαστημική εξερεύνηση; Εχθές επιλέγηκαν οι παρακάτω 3 υποψήφιοι για να συμπληρώσουν το 10-ετές πρόγραμμα “Cosmic Vision” 2015-2025 της ESA:
  • Atmospheric Remote-Sensing Infrared Exoplanet Large-survey (Ariel), 
  • Turbulence Heating ObserveR (Thor)
  • X-ray Imaging Polarimetry Explorer (Xipe)
Το Ariel θα μελετήσει τις ατμόσφαιρες 500 περίπου εξωπλανητών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από κοντινά άστρα ώστε να προσδιορίσει τη χημική σύσταση και τη φυσική τους κατάσταση. Έτσι, προφανώς, θα μπορέσουμε να έχουμε και πιο ακριβή στοιχεία για το ποιοι είναι κατοικήσιμοι και ποιοι όχι.

Το Thor θα προσπαθήσει να απαντήσει ένα θεμελιώδες πρόβλημα της Φυσικής Πλάσματος που έχει να κάνει με τη θέρμανση του πλάσματος. Δεδομένου ότι ο αντίστοιχος δορυφόρος θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, προορίζεται και για τη μελέτη της αλληλεπίδρασης του Ηλιακού ανέμου με το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Το Xipe θα μελετήσει εκπομπές ακτίνων Χ από πηγές υψηλής ενέργειας όπως supernovas, γαλαξιακά jets, αστέρες νετρονίων και μαύρες τρύπες για να ανακαλύψει περισσότερα στοιχεία σε σχέση με τη συμπεριφορά της ύλης κάτω από ακραίες συνθήκες. 
   
Οι προτάσεις αυτές επιλέγηκαν μεταξύ 27 άλλων.
Αν και οι 2 τελευταίες αφορούν πολύ θεμελιώδη ερευνητικά πεδία, αν αποτολμούσα μια πρόβλεψη, θα έλεγα ότι θα προκριθεί τελικά άνετα η πρώτη: Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί στην ανακάλυψη μια νέας Γής;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου