Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Η ταινία «Interstellar» ως μάθημα στα σχολεία




Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από την ιστοσελίδα http://physicsgg.me/

Σύμφωνα με το BBC, η ταινία Interstellar που προβαλλόταν πριν από μερικούς μήνες στις κινηματογραφικές αίθουσες και χαρακτηρίζεται από την επιστημονική της ακρίβεια, θα μπορούσε να διδάσκεται στα πλαίσια του μαθήματος της φυσικής στα σχολεία.
Και για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις, αυτά συζητούνται στη Μεγάλη Βρετανία. Εμείς εδώ στην Ελλάδα, δυστυχώς, παρακαλάμε να ξαναμπεί ο Ηλεκτρομαγνητισμός (τα θεμέλια του δυτικού τεχνολογικού πολιτισμού) στην διδακτέα ύλη της φυσικής λυκείου ή να επανέλθει το μάθημα της Αστρονομίας που εδώ και χρόνια δεν διδάσκεται πλέον στα ελληνικά σχολεία.
Η ταινία Interstellar διαδραματίζεται σε μια εποχή όπου το περιβάλλον της Γης σιγά-σιγά καταστρέφεται και το μέλλον των ανθρώπων είναι ζοφερό (… μάλιστα σύμφωνα με το σενάριο η επίσημη κυβερνητική προπαγάνδα είναι ότι ο άνθρωπος δεν ταξίδεψε ποτέ στο διάστημα και στη Σελήνη). Παρόλα αυτά σε μια μυστική βάση μια ομάδα επιστημόνων προσπαθεί να οργανώσει την διάσωση της ανθρωπότητας δια της φυγής προς τα άστρα.
Στην ταινία βλέπουμε την επιστημονική «απεικόνιση» μιας μαύρης τρύπας αλλά και την «ρεαλιστική» απόδοση της κίνησης διαμέσου μιαςσκουληκότρυπας, που φέρουν την υπογραφή του θεωρητικού φυσικού Kip Thorne. Υπάρχουν επίσης αναφορές σε διάφορα θέματα αστροβιολογίας, αστροφυσικής, σχετικότητας (χωροχρόνος, διαστολή του χρόνου …), κβαντικής θεωρίας κ.λπ.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Christopher Nolan, δήλωσε στο BBC, «ότι ο τελικός μας στόχος ήταν να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά έτσι ώστε να στρέψει το βλέμα της προς τα άστρα .. ελπίζαμε ότι μέσα από την θεαματική δραματοποίηση της επιστήμης θα μπορούσαμε να εμπνεύσουμε μερικούς από τους αυριανούς αστροναύτες …».
Και ο David Jackson, editor του περιοδικού American Journal of Physics στο οποίο δημοσιεύθηκε το άρθρο των Kip Thorne et al, “VisualizingInterstellar’s Wormhole”, δήλωσε ότι η εργασία αυτή προτρέπει τους καθηγητές φυσικής να προβάλλουν το φιλμ στους μαθητές τους εισάγοντάς τους στις έννοιες της γενικής σχετικότητας. Πράγματι, στα συμπεράσματα της εργασίας οι ερευνητές αναφέρονται στις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που δίνει η ταινία «Interstellar», κυρίως σε προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές που διδάσκονται το μάθημα της γενικής σχετικότητας.
Υπενθυμίζεται ότι η ταινία συνοδεύεται πλέον και από το αντίστοιχο εγχειρίδιο. Το βιβλίο που εξέδωσε ο Kip Thorne: «Τhe science of interstellar».


Πηγή: Άρθρο Ιστοσελίδας physicsgg.me

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου